Huidaandoening Acné

We spreken van acné als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acné komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.

Symptomen

Acne komt bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar voor. Na de tienerjaren neemt het aantal mensen met acne sterk af naar ongeveer 3% van de mannen en 12% van de vrouwen. Acne komt meestal voor in het gezicht, op de rug en op de borst. Met name op het behaarde hoofd, het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) zijn extra veel actieve talgklieren aanwezig die acne kunnen veroorzaken. Vaak heeft acne verschillende verschijningsvormen; naast mee-eters (comedonen) zien we ook rode bultjes (papels), puistjes (pustels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten), in wisselende combinaties en in meer of minder ernstige mate.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Veel door acné geplaagde pubers en jonge volwassenen kampen met emotionele en psychosociale problemen. De ontsierende pukkels en puistjes veroorzaken gevoelens van schaamte en angst, minderwaardigheidscomplexen en depressies. Ook bij volwassenen met een chronische vorm van acné blijkt deze aandoening van grote invloed op de kwaliteit van leven te zijn. Wanneer acné niet meer actief aanwezig is, kunnen nog wel restverschijnselen zichtbaar zijn, zoals storende acnelittekens en pigmentvlekken (hyperpigmentaties).

Huidverzorgingsproducten voor de huidaandoening acné

Hieronder vindt u een selectie met huidverzorgingsproducten welke geschikt of zelfs speciaal gemaakt zijn voor de huidaandoening acné.

Titel

Ga naar de bovenkant